Gillar du att göra hemgjord pizza och vill ta det till nästa nivå? Med en pizzasten blir din hemmagjorda pizza lika god som en bakad i stenugn! Pizzan får en mer jämnt fördelad värme under sig vilket gör att den blir krispigare.
Hur använder man en pizzasten?
Såhär gör du när du skall använda din pizzasten:
- Degbotten
Vissa pizzastenar har en medföljande rostfri plåt som ställs på pizzastenen när pizzan skall tillagas. Vissa har det dock inte, då skall pizzan tillagas direkt på stenen. Kavla ut pizzadegen på den rostfria plåten eller på köksbänken om du inte har en tillhörande plåt. - Topping
Låt fantasin flöda! Lägg på den topping på pizzan som du och ditt sällskap önskar. - Förbered ugnen eller grillen
Beroende på vart du skall använda pizzastenen så är det lite olika saker att tänka på, läs mer detaljerat om det här nedan. Värm upp pizzastenen till rätt temperatur för den värmekälla du skall använda. Är det första gången pizzastenen används skall den först bakas, det vill säga ställas i en ugn på högst temperatur i en timme. Detta gör att stenen härdar. - Tillagning
Nu är det dags att tillaga pizzan. Lägger du pizzan direkt på stenen så glöm inte att även lägga på mjöl så att pizzan inte fastnar. Vänta tills pizzan blivit gyllenbrun och servera därefter!
Bästa pizzastenen
Vilken pizzasten som är bäst beror på vart den skall användas och hur. Vill man till exempel ha ett material som är extra tåligt kan man ha en pizzasten gjord av stål, dock är dessa extra dyra och betydligt tyngre än en pizzasten gjord i just sten. Köksglädje har en pizzasten från Jamie Oliver som i flera tester varit bland toppalternativen, vi skulle därför vilja säga att den bästa pizzastenen vi kan erbjuda för tillfället är just den.
Hur rengör man en pizzasten?
Att rengöra en pizzasten är enkelt! Glöm inte att använda mjöl vid tillagning bara så att pizzorna inte bränner fast. För att göra rent den, gör såhär:
- Låt stenen svalna efter användning, skrapa därefter av rester från pizzan, till exempel med hjälp av en degskrapa.
- Lägg stenen i varmt vatten en stund, 20 minuter brukar räcka gott och väl.
- Skölj av den under rinnande vatten och låt därefter lufttorka. Klart!
Pizzasten i terrakotta
Har du en pizzasten i terrakotta bör du endast använda den i ugn. Detta då terrakottan enklare spricker om den används på en grill.
Pizzasten i ugn
Skall du använda din pizzasten i ugn, gör enligt följande:
- Värm ugnen till 220 grader. Förvärm pizzastenen i 10-15 minuter på ett ugnsgaller i mitten av ugnen.
- Lägg pizzan på stenen.
- Kolla till pizzan kontinuerligt. Om det blir bubblor i pizzan så stick hål på dessa. Passa även på att rotera pizzan.
- Låt pizzan vara i ugnen tills den har fått en gyllenbrun ton. Ta därefter ut den ur ugnen med en pizzaspade.
- Vänta några minuter så att pizzan får svalna. Hugg in!
Pizzasten på grill
De flesta pizzastenar går utmärkt att använda även på grill. Beroende på vilken typ av grill som används ser förfarandena lite olika ut.
Kolgrill
Såhär gör du när du skall använda din pizzasten på en kolgrill.
- Lägg kolen/briketterna i en ring i grillen, så långt ut mot grillens kanter som möjligt.
- Tänd grillen och vänta tills kolen/briketterna har täckts av grå aska.
- Förvärm pizzastenen på grillgallret i cirka tio minuter.
- Lägg på mjöl på stenen och därefter på med pizzan. Låt den ligga där tills den fått en gyllenbrun ton och osten smält.
- Använd en pizzaspade för att lyfta av pizzan.
- Vänta några minuter så att pizzan får svalna. Smaklig måltid!
Med fördel kan pizzastenen därefter lämnas att svalna på grillen medans måltiden intas.
Gasolgrill
När du skall använda din pizzasten på en gasolgrill är det några extra saker att tänka på.
Gasolgrill med en brännare: ställ brännaren på lägsta möjliga nivå.
Gasolgrill med flera brännare: Tänd en brännare men placera pizzastenen ovanför en brännare bredvid som du låter vara otänd. Placera alltså inte stenen direkt ovanför en tänd brännare.
Därefter enligt följande:
- Förvärm grillen med pizzastenen på, cirka 200 grader.
- Lägg på mjöl på stenen och därefter på med pizzan.
- Stäng grillocket.
- Kolla till pizzan kontinuerligt, passa även på att rotera pizzan. Låt den ligga där tills den fått en gyllenbrun ton och osten smält.
- Använd en pizzaspade för att lyfta av pizzan.
- Vänta några minuter så att pizzan får svalna. Smaklig måltid!
Med fördel kan pizzastenen därefter lämnas att svalna på grillen medans måltiden intas.
Pizzasten hos Köksglädje
Pizzastenar finns i många olika utföranden, det finns många olika typer av sten, storlek, form och prisklasser. Köksglädje erbjuder idag två olika stenar, en från Jamie Oliver och en från Judge. Köp din nya pizzasten idag och gör godare hemlagade pizzor!
Pizzabaksten/Pizzasten med stativ och slicer från Senso kitchen

Info
En smart, rostfri hållare som kan användas för servering medföljer även en pizzaslicer/pizzaskärare.
Pizzasten dia. 33×1,1cm
Pizzaställning: 35-15,5×5,4cm rostfri
Pizzaslicer: 17×6,5cm
Max temperatur: 350° C.
Pizzasten 33 cm med stativ från Holm

Info
En smart, förkromad hållare som kan användas för servering medföljer.
Pizzasten dia. 33 cm HOLM
Max temperatur: 250° C.