✔ Fri frakt över 999 kr ✔ Handla smidigt med Klarna
✔ Skickas ifrån vårt egna lager i Sverige

Vilken gjutjärnspanna är bäst? Här är tre alternativ från Senso Kitchen!

Vilken gjutjärnspanna är bäst? Här är tre alternativ från Senso Kitchen!

Gjutjärnspannan, en köksattiralj som tenderar att gå i arv mellan generationer tack vare att det är en produkt som ofta har en väldigt lång livslängd, framför allt om man sköter den rätt. Då kan livslängden bli betydligt längre om jämför med en “vanlig” stekpanna. För att se till att pannan håller länge är det en god idé att följa några enkla råd som du kan läsa om här.

Hur sköter man en gjutjärnspanna

Faktum är att en gjutjärnspanna delvis sköter om sig själv, endast med förhållandevis lite enkel hjälp på traven från dig. Den vardagliga skötseln kan sammanfattas i två punkter:

  • Gjutjärnspannan skall diskas utan diskmedel för hand, endast med hett vatten. Gör detta när den fortfarande är varm!
  • Efter användning och diskning skall gjutjärnspannan torka, med fördel på en spisplatta med låg värme för att förhindra rost.
  • Låt inte en gjutjärnspanna förbli blöt efter diskning, torka av den. Med andra ord, låt den inte självtorka.

Obs! En gjutjärnspanna skall aldrig diskas i en diskmaskin, enbart för hand.

Ibland behöver pannan även smörjas in om du upplever att maten bränner fast, då använder du antingen matolja eller fett.

Bränna in gjutjärnspanna

Har du en helt ny gjutjärnspanna kan du bränna in den. Idag är de flesta gjutjärnspannor som säljs redan förbrända, men det skadar inte att ändå göra den här proceduren själv vilket många kunniga personer förespråkar. För att bränna in gjutjärnspannan gör du såhär:

  • Börja med att göra rent pannan precis som du brukar, med hett vatten när den är varm.
  • Därefter skall pannans stekyta smörjas in med matolja eller fett, dock inte med vegetabilisk olja.
  • Efter insmörjning skall pannan ställas på en stekplatta med hög värme, låt den dra åt sig oljan eller fettet.

När pannan dragit åt sig oljan eller fettet återupprepas proceduren tills det att den inte längre suger åt sig oljan/fettet. Torka därefter upp det överblivna fettet/oljan. Nu är pannan mättad och proceduren därmed klar!

Rengöra gjutjärnspanna

Känner du att pannan inte blir riktigt ren när du tvättar den med varmt vatten finns det fler saker att göra för att fräscha upp pannan. Det kan tänkas frestande att applicera lite diskmedel för att göra rent och få bort smuts som fastnat, gör inte detta! Vid upprepad diskning med diskmedel kan du förstöra pannans yta vilket kan göra den helt obrukbar. Vårt husmorstips är istället följande:

Gör rent en gjutjärnspanna genom att strö flingsalt i den och därefter skrubba med den mjuka delen av en disksvamp. Saltet hjälper till att lösa upp smuts som fastnat på pannans stekyta. Efter du gjort detta är det en bra idé att smörja pannan på nytt.

Rostig gjutjärnspanna

Om man efter diskning inte torkar av en gjutjärnspanna utan låter den självtorka blöt kan den börja rosta. Som vi skrev ovan skall du därför handdiska den med hett vatten, torka av den ordentligt och gärna låta den långsamt svalna på en varm stekplatta. Om du ändå skulle få en rostig gjutjärnspanna, gör enligt följande:

  • Diska enligt den vanliga, ovan nämnda, proceduren
  • Torka ur pannan ordentligt med hushållspapper
  • Olja in pannan med matolja eller fett, låt den stå över natten
  • Gnugga bort rost med hushållspapper

Upprepa denna procedur tills all rost är borta.

Summering

Så för att summera några “dont’s” när det kommer till en gjutjärnspannas skötsel och vad du istället skall göra:

  • Låt inte mat ligga i en gjutjärnspanna, servera direkt till tallrik eller flytta över till till exempel ett uppläggningsfat.
  • Använd inte diskmedel, endast vatten.
  • Diskmaskinen är bra men inte till gjutjärn, handdisk är det som gäller.
  • Använd inte stålull, använd istället den mjuka delen av en svamp.
  • Låt inte pannan självtorka, då är det en risk att du får en rostig gjutjärnspanna.
  • Smörj inte in med vegetabilisk olja, använd istället matolja eller fett.
  • Pannan uppskattar inte snabba temperaturväxlingar, låt den därför svalna på en stekplatta med låg värme.

Senso Kitchen gjutjärnspanna

Gjutjärnspanna med trähandtag från Senso med överlägsna stekegenskaper. Naturligt non-stick skydd, fritt från otrevliga plastgaser som finns i vissa belagda pannor.

  • Förinbränt gjutjärn
  • Bra stekyta
  • God och jämn värmefördelning
  • Endast naturliga råvaror, därav återvinningsbar 
  • Lång livstid
  • Fungerar till alla typer av värmekällor, inklusive induktionshäll

Senso Kitchen gjutjärnspanna med fack och underlägg

Härlig gjutjärnsform från Senso Kitchen med tre fack och tillhörande underlägg i trä. Vacker, funktionell och stilren.

Storlek:
– Gjutjärnspanna: 29 x 10 x 5,5 cm

Gjutjärnspannan tål grill och ugn upp till 250 grader

Senso Kitchen gjutjärnspanna mini

Härlig stekpanna i gjutjärn i miniformat från Senso Kitchen med tillhörande underlägg i trä. 

Innehåller:

1 x stekpanna i gjutjärn och 1 x träfat

Storlek:
– Gjutjärnspanna: 23 x 16 x 3,5 cm
– Underlägg: 19 x 16 cm

Gjutjärnspannan tål grill och ugn upp till 250 grader

Dela artikeln

Innehållsförteckning

VARUKORG 0